Skip to content

Hogans meets Firebase

Firebase is de NoSQL document database van Google. Het is er al een tijdje, dit jaar flink 2018 ge-upgrade met nieuwe features. Maar wat is nou zo’n database? Simpel uitgelegd: Wil je een dynamische website of ben je opzoek naar een applicatie? Dan heb je een database nodig om dingen op te slaan. Er zijn verschillende soorten databases. De belangrijkste zijn op te delen in 2 categorieën: SQL en NoSQL. Firebase is een tool van Google die onder andere ook een NoSQL database aanbiedt (firestore). Firebase loopt voorop met het doorontwikkelen van de database en het gebruik hiervan.

Het verschil tussen SQL en NoSQL

Het verschil tussen SQL en NoSQL is eigenlijk vrij simpel, de naam NoSQL staat voor ‘Not only SQL’ wat natuurlijk betekent dat het niet alleen SQL is. NoSQL is dus eigenlijk hetzelfde als SQL alleen kan je er nog veel meer mee. NoSQL databases kunnen namelijk extreem grote hoeveelheden big data verwerken. Big data zijn grote hoeveelheden data die bijvoorbeeld bij Facebook nodig zijn. Bij Facebook gaat het natuurlijk om miljoenen gebeurtenissen die in extreem weinig tijd voorkomen. Met NoSQL is deze data gemakkelijker te filteren en daarom ook sneller en beter te analyseren. SQL is daarentegen vooral handig voor kleine databases.

Enkele voordelen Firebase

  • Doordat je niks hoeft te managen is het een goedkopere optie.
  • Eenvoudig te kopellen met Google Analytics
  • A/B test met Bigdata
  • Firebase heeft een nieuwe ondersteuning “Cloud functions” dat serverside functies kan uitvoeren. 
  • De nieuwe Firebase is voorzien van ML Machine Learning
  • Firebase kan helpen bij voorspellingen en clusteren van Data

Hogans en Firebase en MongoDB

Zoals je merkt, zijn wij fan. Voor ons is werken met Firebase tijd- en geldbesparend ten opzichte van MongoDB, in no-time kunnen we een compleet werkend grid opzetten en uitrollen. (we willen na aanleiding van deze post de verschillen MongoDB en Firebase uitlichten, beide zijn erg goed en uniek). Hogans is gespecialiseerd in het opzetten van NoSQL databases zowel Firebase als MongoDB. Op dit moment ligt voor ons de voorkeur bij Firebase vanwege de nieuwe unieke features die dit jaar zijn gelanceerd. 

Leer meer van onze blog

hogans-logo-purple@2x

Info@hogans.nl

tel: +31(0)308991397

Papendorpseweg 75

3528 BJ Utrecht

Nederland

KvK: 30264647

BTW: NL820908642B01