Skip to content

Waarom je zoveel tabs open hebt staan (en hoe je het stopt)

Heb jij dag in dag uit minstens vijftig tabs tegelijkertijd openstaan? Dat komt je productiviteit niet ten goede. Tips!

De harde waarheid: dit proces is niet alleen slecht voor je computer, maar ook voor je brein. Tijd om alles op een rijtje te krijgen. 

Wanneer je telkens van tab wisselt komt er dopamine vrij in je hersenen, wat jou de illusie geeft dat je heel productief bezig bent. In werkelijkheid is je brein deze prikkels helemaal niet aan het verwerken. Het springt eerder van focuspunt naar focuspunt, terwijl het probeert deze te verwerken en op te slaan. Het open hebben staan van meerdere tabs maakt je niet productiever, maar zorgt er juist voor dat je hersenen veel meer moeite hebben om stukjes informatie op te slaan. 

Met andere woorden: multitasking verandert de chemie van je hersenen. En dat willen we niet.

Niet te vergeten dat het ook ontzettend slecht is voor je RAM-geheugen. Doe dit jezelf (en je computer) niet aan. Hier is een overzicht van verschillende soorten tabblad-multitaskers (en natuurlijk de oplossingen!). In welke herken jij jezelf?

TYPE 1:  Going Browser Bankrupt

Het gedrag: Het aantal tabs blijft zich opstapelen, totdat de browser er uit zichzelf een keer mee ophoudt. Hierdoor word je gedwongen de browser, of sommige tabbladen, af te sluiten en weer opnieuw te beginnen.

Alle tabbladen wegklikken kan een bepaalde rust met zich meebrengen, maar het kan later ook een drama zijn als je de verloren tabbladen weer wilt herstellen. 

De oplossing: Onetab Chrome Extension
Onetab converteert alle geopende tabs in één pagina van bladwijzers. Dit beperkt het geheugengebruik van GB tot MB. Het zorgt ook voor makkelijk scrollen door de verschillende pagina’s.


TYPE 2: The Compulsive Compartmentalizer

Het gedrag: Er worden verschillende tabblad-genres gecreëerd in aparte vensters: werk, sociale media, leesmateriaal, etc. De tabs worden opeengestapeld in de verschillende vensters en raken zo langzaam in de vergetelheid.

De oplossing: Flipboard
Met Flipboard heb je je browserleven net even wat meer op orde. De app categoriseert je interesses en onderwerpen, waardoor alles overzichtelijker is en beter te verkennen. Alles is netjes gesorteerd in specifieke onderwerpen op één pagina. Dat elimineert minstens twee overbelaste vensters. 

TYPE 3: The Social Media Sourcer

Het gedrag: Op al de verschillende social media-feeds komen heel veel links voorbij, waar je op klikt. Door de vele clickbaits wordt het openen van deze links alleen maar aantrekkelijker. Met subkoppen als “#3 ga je echt niet geloven”.

De oplossing: Nuzzel
Nuzzel is een handige tool die geplaatste links verzamelt in één feed zodat jij ze allemaal kunt bekijken. De inhoud is samengesteld op basis van wie jij volgt. Het biedt ook nog eens de kop en een klein gedeelte van een artikel, aangevuld met de mening van vrienden en anderen.

Tip: creëer een nieuw Twitter account en volg alleen mensen die posten over een specifiek onderwerp. Koppel dit account aan Nuzzel. Nu heb je een relevante feed zonder al te veel inspanning.

Hoe dan ook: zowel je hersenen als je computer hebben al die tabbladen niet nodig. En geef toe: je bent ze toch niet allemaal aan het gebruiken. De technologie heeft dit probleem veroorzaakt, maar kan hem gelukkig ook oplossen. Onetab, Flipboard en Nuzzel kunnen jou helpen je tabprobleem op te lossen.

Leer meer van onze blog

hogans-logo-purple@2x

Info@hogans.nl

tel: +31(0)308991397

Papendorpseweg 75

3528 BJ Utrecht

Nederland

KvK: 30264647

BTW: NL820908642B01