Skip to content

Drupal vs WordPress

Zowel WordPress als Drupal zijn beide een zogenaamde CMS (Content Management System) wat betekent dat content gemakkelijk onderhouden kan worden. Voor gebruikers die niet meer doen dan het toevoegen van content verschillen de twee nauwelijks van elkaar. Het grote verschil zit hem in de gebruikersinterface en data-opbouw. 

WordPress

Dit populaire CMS heeft een basis als Blog Systeem. Hieruit komt de focus op het snel en gemakkelijk plaatsen van artikelen. Binnen 5 minuten heb je een WordPress website online staan met een leuk thema en kun je beginnen met het schrijven van content. De basis van WordPress bevat weinig opties en instellingen maar dankzij de vele plugins kun je een WordPress website redelijk eenvoudig voorzien van de belangrijkste functionaliteiten. De visie van de bedenkers van WordPress is duidelijk: Less is more. Dit is terug te zien in de ontwikkelingen en updates van WordPress de afgelopen jaren: gericht op het gebruikersgemak.

Let op! Laat je niet verleiden door mooie betaalde thema’s die inspelen op de trends in webdesign. De functionaliteiten die aangeboden worden kunnen namelijk zelden gemakkelijk onderhouden worden zonder enige kennis van HTML en CSS. WordPress heeft ( integenstelling tot Drupal) niet de mogelijkheid als ontwikkelaar een gemakkelijke interface te realiseren voor maatwerk. Denk hierbij aan het weergeven van speerpunten, counters, parallax afbeeldingen, formulieren etc.

Drupal

Hoewel Drupal in de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk al jaren een veelgebruikt CMS is, is het in Nederland pas recent doorgedrongen tot de massa. In tegenstelling tot WordPress worden plugins modules genoemd. Door de sterke integratie en kleinere hoeveelheid code is de kwaliteit over het algemeen beter. De grootste kracht van Drupal schuilt in de veelzijdigheid van de CMS. Deze biedt ontwikkelaars de mogelijkheid tot perfect maatwerk. Met Drupal is de ontwikkelaar in staat om het dashboard en CMS zo aan te passen dat de gebruikers de website zeer gemakkelijk kunnen onderhouden, ook als het gaat om op maat gemaakte elemente zoals: speerpunten, counters, parallax afbeeldingen, formulieren etc.

Drupal vs WordPress: Wat is beter?

Welke CMS het beste gebruikt kan worden verschilt per gebruik. Zowel Drupal als WordPress zijn stabiele CMS’en en allebei hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Richt je je op een simpele website die je zelf wilt opzetten en onderhouden? Richt je je vooral op het bieden van content via de website? Dan kan het interessant zijn om WordPress te gebruiken. 

Wil je (in de toekomst) verder gaan en je website optimaliseren zonder grenzen? Drupal is flexibeler met content en wordt steeds meer ingezet bij grotere organisaties, omdat het qua toegankelijkheid voor redacteuren, opschalen en veiligheid interessant is. En dat is bij een professionele website erg belangrijk. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen het ondernemen van een actie of het verlaten van een website. Niet alleen bij de realisatie maar ook zeker met oog op de toekomst is dit van groot belang. Kortom: voor de gebruiker is het verschil bijna niet merkbaar, maar voor de opdrachtgever een belangrijke reden. Het lijkt ons dan verstandig om te kiezen voor beste oplossing die gelijk gereed is voor toekomstige aanpassing en/of bijsturing. Je begint eerst met duplo (WordPress), voordat je toe bent aan technisch lego (Drupal).

Hulp nodig met kiezen voor het juiste systeem? Of wil je meer informatie? Wij helpen je graag.

Leer meer van onze blog

hogans-logo-purple@2x

Info@hogans.nl

Parijsboulevard 209

3541 CS Utrecht

Nederland

KvK: 30264647

BTW: NL820908642B01